Gerimis Hati Asyikin

Gerimis Hati Asyikin

TV3@ 2016

TV3@ 2016
#gerimishatiasyikin #alhidayahproductions #tv3

Bila Ajal Menanti

Bila Ajal Menanti
#bilaajalmenanti #tsarasiasdnbhd #tvalhijrah #2015

بسم الله الرحمن الرحيم

Junjungan Baginda Rasulullah SAW bersabda :

" La takhaf wa la tahzan, innallaha ma'anaa."

- Don't be afraid and don't be sad, indeed Allah is always being with you.-

*... ASTAGHFIRULLAHAL ADZIM ALLADZILA ILAHA ILAHUWAL HAYYUL QAYYUMU WA ATUßU ILAIH...*

AL WAHID

"so remember me, I will remember you. And be grateful to me and do not deny me."

(Al Bakarah 2:152)

Al Fatihah

"Telah ku sediakan hamparan doa,pautan wasiat,selaut rindu dan cinta seluas langit biru buat kalian. Andai daku dijemput dulu, sudilah kiranya di sedekahkan surah Al Fatihah buatku. Itu saja hadiah yang ku mahu. Kerana ku tahu, amalan yang ada padaku tidak cukup walaupun pada sujud doa malam-malamku. Ya Labbaika, kasihanilah insan-insan yang mengasihani aku."

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014
Drama Festival KL 2014

JANJI ADAM

JANJI ADAM
#tv3 #azalea #2013 #20ep

JANJI ADAM PROMO

Tuesday, September 18, 2012

Ngajad's Tiga Seringgit ...Syukur !

Oleh : Ngajad

Perlunya bersyukur.

Kesepurnaan anggota badan, panca indera, tulang belulang dan persendian merupakan nikmat yang sangat besar Allah SWT.

Allah SWT berfirman :
"Wahai manusia, apakah yang telah memperdayakan kamu (berbuat derhaka) terhadap Tuhan mu Yang Maha Pemurah. Yang telah menciptakan kamu lalu menyempurnakan kejadian dan menjadikan (susunan tubuh) mu seimbang, dalam bentuk apa sahaja yang DIA kehendaki. DIA menyusun tubuhmu"

(surrah Al-Infitar : 6-8)

***
Kita hanya manusia yang biasa-biasa, adakalanya suka terlupa. Terlupa pada nikmat yang telah ada, yang telah Allah SWT berikan, dalam bentuk pinjaman, telah Allah SWT sediakan. Apabila kita dilanda musibah, kita mudah melatah. Mencari dimana silapnya tadi dimana kurangnya, itu dan ini. Segala persoalan, dimahukan jawapan dalam genggaman. Semuanya yang tidak berjalan mengikut racangan kita, kita mahu tahu kenapa tidak menjadi. Kita mulai mencari salah dan kekurangan insan lain. Tidak perlu faktar kukuh, sudah memadai hanya dengan bisikan hati, tuduhan tadi menjadi bukti. Menunding jari dengan semena-mena, cukup sekadar memenuhi gejolak di dada.

Kita lupa bahawasana musibah itu tiada salah siapa-siapa pun. Tiada kurangnya pada persiapan terhadap rancangan tadi cuma, apabila tiba masanya Allah itu hanya sekadar mahu menduga. DIA mahu melihat sejauh mana kesetiaan kita, ketakwaan kita, kejujuran kita dan sedalam mana tawakal kita terhadap Kebesaran NYA. Tiada salahnya jika kita melatah sedikit tetapi dengan secepat mungkin kita kembali ke pangkal jalan.

Alhamdullilah, tika di saat ini, aku diuji. YA Allah , sesungguhnya KAU masih ingat lagi kepada ku.Tanpa ujian dari MU, mana mugkin aku mengatahui bahawasanya KAU masih ingat kepada ku.

Se eloknya begitulah kita. Tetap bersyukur dengan setiap sesuatu.Allah  beri musibah kerana ...
(1) Allah masih sayangkan kita
(2) Allah mahu dengan segera kita kembali ke pangkal jalan yang benar
(3) Allah tidak mahu kita menjadi manusia yang pelupa

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada ketika ini.Walaupun hanya pondok buruk tempat berteduh, segenggam beras untuk kami tiga beranak, sehelai sepinggang - lilitan di tubuh kami. Syukur ! Biar kelihatan tiada di mata manusia namun kelihatan ada di 'mata' DIA. Kami masih sihat, masih waras, masih miliki jiwa dan hati. Masih mampu untuk memiliki.

***

No comments:

Post a Comment