Gerimis Hati Asyikin

Gerimis Hati Asyikin

TV3@ 2016

TV3@ 2016
#gerimishatiasyikin #alhidayahproductions #tv3

Bila Ajal Menanti

Bila Ajal Menanti
#bilaajalmenanti #tsarasiasdnbhd #tvalhijrah #2015

بسم الله الرحمن الرحيم

Junjungan Baginda Rasulullah SAW bersabda :

" La takhaf wa la tahzan, innallaha ma'anaa."

- Don't be afraid and don't be sad, indeed Allah is always being with you.-

*... ASTAGHFIRULLAHAL ADZIM ALLADZILA ILAHA ILAHUWAL HAYYUL QAYYUMU WA ATUßU ILAIH...*

AL WAHID

"so remember me, I will remember you. And be grateful to me and do not deny me."

(Al Bakarah 2:152)

Al Fatihah

"Telah ku sediakan hamparan doa,pautan wasiat,selaut rindu dan cinta seluas langit biru buat kalian. Andai daku dijemput dulu, sudilah kiranya di sedekahkan surah Al Fatihah buatku. Itu saja hadiah yang ku mahu. Kerana ku tahu, amalan yang ada padaku tidak cukup walaupun pada sujud doa malam-malamku. Ya Labbaika, kasihanilah insan-insan yang mengasihani aku."

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014
Drama Festival KL 2014

JANJI ADAM

JANJI ADAM
#tv3 #azalea #2013 #20ep

JANJI ADAM PROMO

Thursday, January 10, 2013

Ngajad's Tiga Seringgit ... Cerpen

Oleh : Ngajad


Makan petang bersama Maksu

Petang ini kelihatan langit cerah sekali. Tiada awan demawan yang duduk berkumpul mahupun kumpulan langit gelap menutupi permukaan bumi yang indah ini. Malah lebih berseri lagi apabila petang ini, kami sekeluarga tidak sabar-sabar dalam menantikan kehadiran seseorang yang sangat istimewa buat kami. Petang ini Maksu akan datang berziarah kami. Lirikan senyuman di bibir kami tidak putus-putus sejak menerima berita baik ini.

Petang itu ...

Satu persatu nama kami di panggil. Dalam nada suara yang meninggi namun tiada pernah sekali kami beranggapan suara itu mempunyai niat yang tidak baik. Duduk di hujung meja utama, matanya kelip-kelip mencari sesiapa lagi yang tersorok di cerok dapur.

Maksu bertanya, gerangan siapakah yang menyediakan lauk assam pedas ini. Lalu dengan segera Che Nah menjawab ... saya. Maksu sambut dengan senyuman dan tanpa berlengah Maksu sampaikan sampul duit kepada Che Nah. Che Nak terima dan mengucapkan terima kasih. Kemudian Maksu bertanya lagi, siapa pula yang masak sayur masak lemak ini. Tanpa sesaat lewat, Gi pula menyahut dan menyatakan bahawa itulah hasil air tangannya. Dan Maksu pun menyerahkan sampul duit kepada nya. Dengan berbalas senyuman Gi terima dengan gembira. Jemari Maksu kini merasa kehalusan nasi putih gebu yang disenduk elok kini berada di dalam pinggangnya lalu bertanya, siapa pula yang masak nasi ini. Dengan suara yang lembut isteri Didi mengaku bahawa itulah kerjanya tadi – membantu di dapur pada masa yang sama sibuk menguruskan anak kecilnya. Maksu melambaikan tangannya dalam memberi isyarat agar isteri Didi menghampirinya dan terus di sampaikan sampul duit kepada nya. Isteri Didi tersenyum manis sebaik saja dia menerima sampul tersebut. Dan sebelum Maksu mulakan membaca doa makan, tangannya pergi ke arah di mana gelas di sisi kirinya yang di penuhi dengan air sirap dan Maksu pun bertanya, siapa pula yang telah menyediakan air sirap ni. Dengan tersipu malu, Kak Na mengaku bahawa itulah yang termampu dia lakukan ketika membantu di dapur tadi. Dengan senyuman penuh rasa hormat Maksu panjangkan tangan untuk disampaikan sampul duit itu kepada Kak Na dan mengucapkan terima kasih atas perkongsian kasih sayangnya selama ini. Kak Na terima dengan senang sekali.

Kami tidak pernah meminta apa-apa daripada Maksu, lebih-lebih lagi duit. Namun Maksu sikapnya yang selalu begitu. Suka memberi dan sukar untuk menerima. Namun Maksu selalu memberi pujian kepada sesiapa saja yang suka menghulurkan tenaga dalam memberi usaha sama lebih-lebih lagi adab kita sekeluarga.
Sekali lagi Maksu berjaya meletakkan senyuman di bibir kami dan menyedarkan kami bahawasanya walaupun lauk itu hanya sekadar, sekadar saja. Namun itu sudah cukup memadai untuk kita sekeluarga. Asalkan kita duduk semaja dan menghargai setiap kasih sayang yang diberikan dalam apa jua bentuk pun.
Kini sudah setahun berlalu, kali terakhir Maksu duduk semeja dan makan petang bersama sudah lama tiada. Apakah Maksu akan datang berkunjung lagi, kami tidak pasti. Namun setiap kali petang itu tiba kami selalu berharap Maksu akan singgah seketika sebaik saja langit itu kembali cerah dan awan demawan itu duduk bersama.

Dan hari ini, apabila kami sediakan hidangan assam pedas, sayur masak lemak, nasi putih dan sirap manis, rasanya kini sudah berbeza. Tidak sama ketika ada Maksu yang duduk di hujung meja.

Andai mampu waktu itu meluangkan sedikit masa, andai kebarangkalian Maksu tiba pada petang ini, kami setia menyambut Maksu ... kemungkinan tidak tersedia lauk pauk akan tetapi kami akan sambut Maksu dengan penuh kerinduan yang menusuk kalbu.

***


No comments:

Post a Comment