Gerimis Hati Asyikin

Gerimis Hati Asyikin

TV3@ 2016

TV3@ 2016
#gerimishatiasyikin #alhidayahproductions #tv3

Bila Ajal Menanti

Bila Ajal Menanti
#bilaajalmenanti #tsarasiasdnbhd #tvalhijrah #2015

بسم الله الرحمن الرحيم

Junjungan Baginda Rasulullah SAW bersabda :

" La takhaf wa la tahzan, innallaha ma'anaa."

- Don't be afraid and don't be sad, indeed Allah is always being with you.-

*... ASTAGHFIRULLAHAL ADZIM ALLADZILA ILAHA ILAHUWAL HAYYUL QAYYUMU WA ATUßU ILAIH...*

AL WAHID

"so remember me, I will remember you. And be grateful to me and do not deny me."

(Al Bakarah 2:152)

Al Fatihah

"Telah ku sediakan hamparan doa,pautan wasiat,selaut rindu dan cinta seluas langit biru buat kalian. Andai daku dijemput dulu, sudilah kiranya di sedekahkan surah Al Fatihah buatku. Itu saja hadiah yang ku mahu. Kerana ku tahu, amalan yang ada padaku tidak cukup walaupun pada sujud doa malam-malamku. Ya Labbaika, kasihanilah insan-insan yang mengasihani aku."

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014
Drama Festival KL 2014

JANJI ADAM

JANJI ADAM
#tv3 #azalea #2013 #20ep

JANJI ADAM PROMO

Monday, November 2, 2015

Bertemu diHujung Rindu

Pendekkan cerita
sampaikan rasa
yang remuk itu hati ku hancur
yang padah itu jiwa ku akur
***

Senja memerah dikaki-kaki langit. Menggamit lelayang yang berterbangan didalam kumpulannya. Kesenangan kicauan merdu tiada yang sumbang. Sayu terasa usikan bayu menyinggah lalu, bagai cuba meyampaikan. Ada sendu, tiada senda bakal berlaku disini.

Keemasan lantai langit tika meyembah bumi nan kontang, terasa sesak kini menyelubungi. Dilihat semesta terbentang sendiri, sudah ketara ... perpisahan akan berlaku pada malam ini.

Kidung membisu lalu meyembunyi disebalik tiang-tiang harapan. Ada apa pada impian jikalau diidamkan tetapi terlaksana mungkin tidak bisa. Sekadar bertanya, tiada niat untuk menderhaka, Laila menghampiri Dhuka yang dari tadi duduk tidak tenang, bersilang kaki tidak membilang. Kegelisahan diwajah Dhuka disimpan tiada malah dipamerkan seperti siang sudah terbentang.

"Kalau sudah begitu jadinya, maka sebegitulah Laila akan jadinya ..." getaran suara halus lagi manja berpecah-pecah setelah melepasi bibir nipisnya. Bersimpuh disisi Dhuka seperti biasa perilakuannya. Terasa berat mahkota wanita Laila malah lagi berat beban yang akan dipikul oleh bahu-bahu Laila.

Dhuka terus membisu. Merapatkan bibir, merenung tajam dimana jasad Laila masih menunggu. Degupan nadi Dhuka perlahan tiada, kelajuan bagai melihat aral melintang datang.

"Laila ..." itu saja yang terdaya dibicara. Luahan hati, bisikkan naluri, hanya Laila sehingga mati. Mana mungkin akan hidup bahagia andai Laila tiada disisi. Mana mungkin akan hidup, andai Laila tiada didepan mata.

Dipaksa berat dagunya untuk mendonggak pada dia yang baru saja meyebut namanya. Ini bukan kali pertama namanya disebut begitu saja. Sudah serasi darah dan daging mendengar namanya dipanggil begitu saja. Helaan pernafasan semakin tersekat-sekat. Namun masih mampu Laila mengukirkan senyuman dihujung lirikannya.

Dhuka mencuba sekali lagi ...

"Kalau ..."

"Tak perlu disebut pada yang sukar untuk disebut." Laila lebih dahulu menghabiskan kata-kata yang tidak mungkin melepasi garisan bibir. 

Remuk hati Laila apabila melihat kedalam mata Dhuka. Sungguh kesayuan itu mendakap segenap rasa Laila. Biar tidak dinyatakan pada yang sudah sangat nyata.

Linangan air mata Laila dengan sendiri mengalir dipipinya. Untuk dihapuskan bagaimana mungkin sedangkan ketika ini, yang terluka amat terasa. Adakah penawar pada kesakitan sebegini rupa? Laila sungguh ingin tahu, bagai ditusuk dari belakang tembus ke dada.

"Laila sudah terima seadanya. Biarkanlah yang sukar ini segera berlalu. Janganlah menanggung beban derita terlalu lama nanti bakal memudaratkan kudrat. Usahlah dikenangkan lagi. Sampai disini saja ... sudah cukup bagi Laila." Sendu sendan datang mengiring pada setiap patah ayat-ayatnya. 

Dhuka terus tergamam. Derita Laila dirasa jua. Dhuka menderita sama.

"Jangan begini Laila ... kita ..."

"Jangan begini Dhuka." Laila semahu nahu tidak mahu mendengar Dhuka menceritakan bagaimana akhirnya nanti. Bukankah sakit itu lebih awal tiba?

Laila bangkit sambil dikeringkan deraiaan airmata dengan hujung lengan baju kurungnya yang lusuh. Bangkitnya lewat dan perlahan. Seoalah mengharapkan Dhuka akan mencapai dan buat kali terakhir akan mendakap Laila dan apakah sukar untuk menyatakan ... ini semua tak perlu untuk berlaku.

Sayang sekali, tiada apa yang Dhuka lakukan. Membiarkan Laila bangkit lalu meninggalkan Dhuka sendiri.

Remuk redah hatiku hancur ... Laila kini menatang patah hatinya.

Selepas lima langkah berjauhan dari Dhuka, Laila menoleh buat kali terakhir ... 

"Dhuka, bukan disini untuk kita. Apakah pasti kita bakal bertemu dihujung rindu?"

Dhuka menjawab tiada. Sebaliknya membisu sahaja.

Redup mata Dhuka menahan airmata daripada membasahi wajahnya. Kelibat Laila dilihat sepenuhnya. Dalam diam Dhuka berharap Laila akan berlari kembali ke pangkuannya dan sama-sama berharap agar ini semua tak perlu berlaku. Sayang sekali, Laila berdiri saja, wajahnya sudah tidak bermaya. Harapanya sudah tiada.

Dhuka tertunduk seketika, disaat dia membilang waktu. 

Amat sukar bagiku, sudah tentu amat sukar bagimu. Kembalilah padaku Laila, itu mahu ku... Dhuka meyusun doa-doa rindu.

Diangkat berat dukanya dan kini mereka bertentang mata ... Laila masih menunggu Dhuka mengiyakannya.

Dengan perlahan Dhuka katakan ...

"Ya Laila bukan disini untuk kita. Dihujung rindu kita akan bertemu." Dhuka lafazkan kata akhir darinya buat Laila yang sudah lama menunggu.
***

No comments:

Post a Comment