Gerimis Hati Asyikin

Gerimis Hati Asyikin

TV3@ 2016

TV3@ 2016
#gerimishatiasyikin #alhidayahproductions #tv3

Bila Ajal Menanti

Bila Ajal Menanti
#bilaajalmenanti #tsarasiasdnbhd #tvalhijrah #2015

بسم الله الرحمن الرحيم

Junjungan Baginda Rasulullah SAW bersabda :

" La takhaf wa la tahzan, innallaha ma'anaa."

- Don't be afraid and don't be sad, indeed Allah is always being with you.-

*... ASTAGHFIRULLAHAL ADZIM ALLADZILA ILAHA ILAHUWAL HAYYUL QAYYUMU WA ATUßU ILAIH...*

AL WAHID

"so remember me, I will remember you. And be grateful to me and do not deny me."

(Al Bakarah 2:152)

Al Fatihah

"Telah ku sediakan hamparan doa,pautan wasiat,selaut rindu dan cinta seluas langit biru buat kalian. Andai daku dijemput dulu, sudilah kiranya di sedekahkan surah Al Fatihah buatku. Itu saja hadiah yang ku mahu. Kerana ku tahu, amalan yang ada padaku tidak cukup walaupun pada sujud doa malam-malamku. Ya Labbaika, kasihanilah insan-insan yang mengasihani aku."

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014

JANJI ADAM di DRAMA FESTIVAL KL 2014
Drama Festival KL 2014

JANJI ADAM

JANJI ADAM
#tv3 #azalea #2013 #20ep

JANJI ADAM PROMO

Monday, December 19, 2016

Melihat cermin tika cermin melihatku ...

Pepatah acapkali mengatakan ... cerminkanlah diri sendiri sebelum lisan itu mudah mengata perihal orang lain. Betul lah tu. 

Hanya cermin bisa menyatakan apa yang benar tanpa rasa bersalah mahupun segan silu. Hanya cermin berani untuk berkata benar tanpa sedikit pun kekurangan. Malah kebenaran itu amatlah yang perit untuk diterima akan tetapi begitulah hakikatnya. Yang pahit ditelan menjadi satu kesulitan untuk diri sendiri.

Hanya cermin menggambarkan apa yang kita jarang lihat. Mahupun kita belum bersedia untuk terima. Hakiki milik peribadi adalah muktamad. Namun begitu, perubahan mampu mengubah yang buruk kepada kebaikan.

Justeru, lihatkan ke dalam cermin sekerap yang mampu untuk 'melihat' diri sendiri sebelum orang lain 'melihat' ke dalam diri kita. Tanpa cermin kita tidak mungkin mampu tahu apa yang kurang dan apa yang lebih. Kan ?

Cermin disini menggantikan ayat Muhasabah. 

Muhasabah dalam erti bahasa kasar - menilai diri sendiri. Islam mengalakkan umatnya bermuhasabah dari semasa ke semasa. Untuk kebaikan & untuk kejayaan. Apa salahnya ... memperbetulkan penilaian didalam diri sebelum kita mempersembahkan kepada Yang ESA. 

Lazimnya, manusia dijadikan dengan serba kekurangan semata-mata agar kita tanpa segan silu meminta &  memohon dengan Tuhan dalam melengkapi diri. 

Hatta, janganlah rasa janggal, pelik, akward, weird, out of place apabila kita memerlukan bantuan Allah SWT dalam setiap perkara yang mahu kita tunaikan. Qalam Al Quran sudah tersedia menyatakan -

"Minta saja akan AKU berikan." Firman Allah SWT.

Allah SWT sudah ada ... menunggu kita. Pada setiap panggilan, setiap jeritan, setiap tangisan, setiap rintihan, setiap hembusan, setiap bisikkan dan setiap lafazan. Sekali kita sebut nama Allah SWT, sebelum helaan nafas seterusnya Allah SWT sudah 'tiba' dekat dengan kita. YAKINLAH !! Allah SWT tidak pernah jauh.

Bagaimana dengan kita? Hanya 5 kali sehari Allah SWT titip mahu bertemu namun kita lagi lengah. Pelik kan ???

Jom ... sama-sama kita bermuhasabah demi manfaat & kejayaan. Lakukan perkara yang Allah SWT suka pasti kehidupan selepas kematian akan menjadi indah.
***

May The Al Mighty have mercy on you & me.


No comments:

Post a Comment